Opis
Zakopiańska to nie tylko znakomita kuchnia i przytulne wnętrza, ale przede wszystkim – zespół ludzi, których największą pasją jest kuchnia. Na ich czele stoi Tomasz Gut – właściciel restauracji, smakosz i propagator łączenia tradycji kulinarnych z nowoczesnymi interpretacjami. Podczas swoich licznych podróży przekonał się, iż w kwestiach rozkoszy podniebienia nie istnieje słowo „niemożliwe”. Jako pierwszy na Podhalu stworzył miejsce, które nie podlega prostemu szufladkowaniu – Zakopiańska to elegancka restauracja, która nie onieśmiela cenami ani wystrojem; winiarnia, w której nie trzeba być sommelierem by skosztować wybornego trunku; bistro, do którego na lunch zaglądają lokalni biznesmeni i goście wypoczywający pod Tatrami.
Menu Zakopiańskiej opiera się na sezonowych, lokalnych produktach ale przyprawianych międzynarodowymi inspiracjami. W swojej restauracji Gut udowodnia, że najbardziej zaskakujące składniki potrafią świetnie ze sobą harmonizować, jeśli zestawi je wirtuoz kuchni. A takim wirtuozem jest z pewnością Marisz Bizub – szef kuchni Zakopiańskiej.
Goście Zakopiańskiej mogą rozsmakować się w kuchni najwyższych lotów, podawanej w niezwykle przyjacielskiej atmosferze. Dba o to profesjonalna obsługa, dzięki której czas spędzony na oficjalnym bankiecie, rodzinnym obiedzie, czy spotkaniu przy winie będzie niezapomniany.
Restauracja mieści się w budynku Willi Konstantynówka. To miejsce znane na historycznej mapie Zakopanego. Willa została wzniesiona w 1900 r. w stylu zakopiańskim według projektu Stanisława Witkiewicza. Przed I wojną światową jej właścicielką była Aniela Zagórska, kuzynka Józefa Conrada-Korzeniowskiego, który tutaj właśnie mieszkał w 1914 r. Gośćmi bywali tu także m.in. Józef Piłsudski, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Stefan Żeromski, Tymon Niesiołowski, który miał tu swoją pracownię malarską.
Lokalizacja
loading
Galeria




Dodatkowe udogodnienia
- Bezprzewodowy internet
- Klimatyzacja
- Menu dla dzieci
- Możliwość rezerwacji stolika
- Można płacić kartą
- Ogródek letni
Reviews