Opis
Od lutego 2015 roku w najwyższym budynku w Polsce funkcjonuje restauracja o intrygującej nazwie Alyki. Założyło ją małżeństwo z zamiłowaniem do podróży i dobrego jedzenia, które realizując swoje marzenia postanowiło zaufać młodemu, dobrze zapowiadającemu się kucharzowi. Tak 26 letni wówczas Paweł Błaszczyk został Szefem Kuchni restauracji polsko-europejskiej. Paweł Błaszczyk jest absolwentem wrocławskiej szkoły gastronomicznej oraz uczestnikiem wielu staży i warsztatów kulinarnych (m.in. staż w restauracji Senses pod okiem Andrea Camastry). Szef Kuchni Alyki często sięga po produkty sezonowe, na których co miesiąc opiera swoje autorskie menu sezonowe. Postać Pawła Błaszczyka jest dobrze znana lokalnej społeczności, która regularnie może przyglądać się jak Szef Kuchni ALyki przyrządza dania w telewizji na żywo. Jego perfekcjonizm i dbałość o detale zaowocowały zdobyciem 1 miejsca w Polsce w ubiegłorocznej, wiosennej edycji Restaurant Week.
W ofercie Restauracji ALYKI znajdą Państwo zarówno dania kuchni polskiej, jak i dania inspirowane potrawami z różnych regionów świata. Kuchnia ALYKI to codziennie inne lunche, menu sezonowe - zmieniane raz w miesiącu oraz bogate menu a’la carte. Nasze dania przygotowujemy z naturalnych składników, gotujemy bez pośpiechu, starając się wydobyć z naszych dań jak najlepsze smaki. Potrawy przygotowujemy m.in. francuską metodą sous-vide, która polega na długotrwałym, próżniowym gotowaniu potraw w niższej temperaturze. Dzięki temu dania, które serwujemy zachowują najwyższe walory odżywcze, nie tracą witamin, są lekkostrawne, a ich wygląd i struktura pozostają nienaruszone.
Lokalizacja
loading
Galeria




Dodatkowe udogodnienia
- Bezprzewodowy internet
- Klimatyzacja
- Menu dla dzieci
- Możliwość rezerwacji stolika
- Można płacić kartą
- Można łatwo zaparkować
- Udogodnienia dla niepełnosprawnych
Reviews
Listing Reviews
Dodaj ocenę i napisz opinię
Napisz do nas