Opis
Zagroda Kuwasy jest wpasowała się w dziewiczy klimat Biebrzańskiego Parku Narodowego. Nasz ośrodek to niewysoki, rozłożysty budynek, kryty łupanym gontem. Do wykończenia elewacji murowanych użyto kamienia polnego, który od wieków wykorzystywany był w okolicy do budowy obór i stajni. Ściany w części hotelowej, recepcji i jadalni zbudowane są ze świerkowych bali pochodzących z Puszczy Białowieskiej.
W naszej nowocześnie wyposażonej kuchni potrawy przyrządzane są zawsze ze świeżych składników i według pracochłonnych przepisów. Toteż nie zdziw się, gdy w gospodzie kelner zamiast wielostronicowego menu przedstawi ci 2-3 dania do wyboru (także wegetariańskie).
W produkty zaopatrujemy się nie w supermarkecie, lecz u sąsiadów rolników. Dlatego nasze przetwory warzywne i owocowe, jajka, twarogi, wędliny mają niepowtarzalny smak.
Prócz typowo biebrzańskich potraw ze świeżych ryb rzecznych i jeziornych, które są naszą specjalnością, popularyzujemy kuchnię podlaską i kresową, a także polską. Latem proponujemy wspólne grillowanie na tarasie.
W naszej kuchni serwujemy m.in.:
- kartacze, pyzy, babkę ziemniaczaną oraz inne podlaskie kartoflane specjały
- wędliny z własnej wędzarni
- domowe marynaty, świeżo złowione ryby jeziorne w delikatnej zalewie
- bliny z kwaśną śmietaną, śledziem lub łososiem
- pstrągi lub sandacze w liściach chrzanu z leśnymi ziołami pieczone na ruszcie
- szczupaki faszerowane podane w całości
- kresowe pielmienie w esencjonalnym rosole
- zupę “Runo Leśne” przygotowaną ze świeżych podgrzybków i borowików zebranych w lesie za drogą, z - kluskami kładzionymi
- soczystą Szynkę Podkomorzego – pieczoną i podawaną w całości, krojoną na sali przez szefa kuchni
- wybór domowych pierogów: ruskie, z kapustą i grzybami, z owocami
- regionalne sery korycińskie w różnych smakach
- pyszne domowe ciasta i desery
Lokalizacja
loading
Galeria










Dodatkowe udogodnienia
Reviews
Listing Reviews
Dodaj ocenę i napisz opinię
Napisz do nas