Chleb podstawą polskiej kuchni

Chleb podstawą polskiej kuchni

Data dodanie | 8 maja 2022

Obcokrajowcy, przyjeżdżający do Polski zachwycają się naturalnym, świeżym pieczywem

Obcokrajowcy, przyjeżdżający do Polski zachwycają się naturalnym, świeżym pieczywem, nazywając je najlepszym w całej Europie, a nawet na całym świecie. W Polsce, to właśnie domowy chleb stanowił od wieków niezbędny, a niekiedy główny element diety. Dlatego też tak ważne jest, aby chleb został przygotowany z wysokiej jakości składników - a w szczególności - z dobrej mąki. 

Dobre, bo polskie

Mąka Na Chleb typu 750 z serii „Domowa Piekarnia” stanowi doskonały składnik tradycyjnego pieczywa, przygotowywanego zarówno w piekarniach, jak i w domu. Najlepszej jakości produkty wpływają na aromat oraz smak chleba, dlatego też mąka typu 750 dzięki wysokiej zawartości popiołu (do 0,85%) wzbogaca nasze wypieki o wartości odżywcze, nadając się zarówno do wypiekania chleba, bułek, jak i pizzy.

Stworzona z najlepszych odmian pszenicy Mąka Na Chleb powstaje w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych, dolnośląskich ziem, co wpływa na wysoką jakość produktów Młyna Jaczkowice. Mąkę Na Chleb typu 750 charakteryzuje kremowo-biała barwa, która nadaje pieczywu wyjątkowego, złotego koloru. Stanowi również źródło błonnika, wzbogacając wypieki o witaminy z grupy B i E oraz sole mineralne. Wysokoenergetyczna mąka doskonale sprawdzi się do zagęszczania sosów, a nawet przyrządzania zasmażek.

Tylko najlepszej jakości

Domowe pieczywo to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, a wykorzystanie wysokiej jakości składników pozytywnie wpłynie na smak oraz sam wygląd chleba, który cenią zarówno Polacy, jak i obcokrajowcy. Unikalny smak cieszy podniebienia również przybywających ze wschodu Ukraińców, którzy częstowani są przez Polaków domowym chlebem. Brak zbędnych składników konserwujących, naturalne składniki oraz samodzielne wypiekanie to atuty tradycyjnego pieczywa, wpływające na wyjątkowy smak wypieków oraz nasze zdrowie.

Mąka Na Chleb typu 750 z Młyna Jaczkowice doskonale sprawdzi się przy domowym przygotowaniu chleba. Delikatny kolor oraz wysoka zawartość popiołu sprawią, iż pieczywo będzie zarówno pięknie wyglądać, jak i wyśmienicie smakować, zachwycając domowników oraz przyjezdnych gości, również z zagranicy.

Przepis na domowy chleb

Składniki:

700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia

450 ml ciepłej wody

7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych

2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę wsypujemy do miski.  Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.

Dołącz do nas

Odkryj różnorodność smaków z całej Polski i świata na naszym portalu! Znajdziesz tu katalog restauracji, od tradycyjnych karczm po kawiarnie, oferujące kuchnie z całego świata: polską, indyjską, włoską i więcej! Przekrocz granice smaku i odkryj nowe ulubione miejsca do jedzenia!

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera aby otrzymywać raporty o nowych restauracjach i ciekawych wydarzeniach.

© 2024, Poland Best Restaurants. All rights reserved.

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...