Czym uraczyć najbliższych?

Czym uraczyć najbliższych?

13 marca obchodzimy imieniny Krystyny i Bożeny. Są to na tyle popularne imiona, że swoje święto ma tego dnia ponad 700 tysięcy Polek! Hucznych imienin w tym roku nie uda się zorganizować, ale nie jest to też powód, by rezygnować z przygotowania słodkiej przyjemności dla najbliższej rodziny.

W Polsce obecnie mamy aż pół miliona Krystyn i ponad 200 tys. kobiet o imieniu Bożena i są to najczęściej dorosłe już Polki. Dziś te popularne niegdyś imiona są rzadko wybierane przez młodych rodziców: w 2017 roku zarejestrowano 13 Bożen i 114 małych Kryś.

Imieniny w Polsce to bardzo ważny obyczaj – obchodzi się je nie tylko w domach, ale często również w pracy. W przypadku Krystyn świętuje się również… na szczeblu ogólnopolskim, a to za sprawą Stowarzyszenia Krystyn im. Krystyny Bochenek, które co roku 13 marca organizuje Zjazd Krystyn, zapraszając imienniczki z całej Polski w jedno wybrane do tego celu miejsce. W zeszłym roku, jak i teraz odbędzie się on w formie online.

W tym roku imieniny Bożeny i Krystyny wypadają w sobotę. Tego dnia warto zadbać o to, by na stole znalazło się coś wyjątkowego. Wiosna za pasem, więc można pokusić się o prosty, lekki a pyszny i efektowny sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych (np. Rolmlecz). Łączy się je z rozpuszczoną żelatyną, przez co tworzą aksamitną i pyszną masę serową, będącą bazą słodkiego deseru. Obowiązkowym elementem jest też galaretka, często z dodatkiem owoców. Warto pamiętać, że do dekoracji nie można używać świeżego kiwi ani świeżego ananasa, gdyż zawarte w tych owocach enzymy uniemożliwiają ścięcie galaretki. Idealne na początku wiosny będą banany, mandarynki i winogrona.

Słodki sernik na zimno na pewno znajdzie wielu amatorów, lubią go szczególnie małe dzieci, więc będzie idealną propozycją, kiedy spodziewamy się wizyty wnuków.

Sernik na zimno, który pokochają wszyscy goście

Składniki (dla 6 osób):

  • 600 g serka homogenizowanego Rolmlecz (wanilia)
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • ok. 100 g biszkoptów
  • 1 galaretka owocowa np. malinowa
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 600 ml wody
  • owoce do zatopienia w galaretce np. banany

Przygotowanie:

Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250ml), natomiast owocową w 350 ml, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. Ważne jest by były chłodne, ale wciąż płynne. W tym czasie przygotowujemy serowy krem - ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Po połączeniu mieszamy masę z galaretką krystaliczną. Tak powstały krem przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce, np. banany i zalewamy je wystudzoną galaretką owocową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.