Szpinakowe muffiny na słodko

Szpinakowe muffiny na słodko

Święto zakochanych już w ten weekend! Nawet jeśli nie po drodze wam z Walentynkami, warto okazać uczucie bliskiej osobie. Zaskocz kulinarnym wyczynem i przygotuj popularne muffiny w zdrowszej, zielonej odsłonie. Taki deser osłodzi wspólne popołudnie, a do tego wygląda niezwykle efektownie!

Składniki:

4 garście Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka cukru

¾ szklanki oleju

sok z połowy cytryny

 

Krem mascarpone:

3 łyżki cukru pudru

250 g schłodzonego serka mascarpone

250 ml schłodzonej śmietanki 30%

do dekoracji: ulubione owoce np. borówki, maliny, czerwona porzeczka oraz listki mięty

 

 

Przygotowanie:

Jajka, liście szpinaku, olej i sok z cytryny zblendować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nakładać do foremek wyłożonych papilotkami (do mniej więcej
½ wysokości). Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni C.

Do serka mascarpone dodać śmietankę i cukier puder. Całość ubić do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Wystudzone muffiny udekorować kremem, ulubionymi owocami np. malinami, borówkami czy czerwoną porzeczką oraz listkami mięty.