Słodki weekend - przepisy na wakacyjne desery dla całej rodziny

Słodki weekend - przepisy na wakacyjne desery dla całej rodziny

Zaskakujące finger food

Co najlepiej sprawdzi się na pikniku? Słodka przekąska, którą można zjeść rękoma bez pomocy sztućców. Świetną alternatywą dla tradycyjnego ciasta są małe pączki z waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie, są gotowe w niecałe 30 minut. Bez problemu zdążymy je przygotować nawet na chwilę przed spontaniczną wycieczką, ze składników, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Każdy z uczestników pikniku może sięgnąć po tę pyszną przekąskę, gdy tylko najdzie go ochota, bez obaw o niezdrowe dodatki, które często znajdują się w gotowych ciastach.  

Mini pączki z serka homogenizowanego

Składniki (dla 6 osób):

  • 250 g serka homogenizowanego Rolmlecz (waniliowy z laską wanilii)
  • 2 jajka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków
  • dodatkowo: kilka listków ręcznika papierowego w celu odsączenia pączków po usmażeniu

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek homogenizowany. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Z tak powstałej masy formujemy małe pączki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki wyjmujemy i układamy na rozłożonym ręczniku papierowym. Na koniec, po ostygnięciu, złociste kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze.

Deser bez pieczenia

Kolejny letni weekend - rodzina ma ochotę na pyszny słodki podwieczorek? A może wieczorem przychodzą goście? Gdy żar leje się z nieba ostatnie, na co mamy ochotę to uruchomienie piekarnika. Nie trać czasu w rozgrzanej kuchni! Przygotuj deser bez pieczenia, który zajmie Ci nie więcej niż godzinę! Pamiętaj jednak, że chłodne słodkości, choć zwykle nie wymagają dużo pracy, potrzebują czasu na tężenie w lodówce. Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką idealnie sprawdzi się jako lekki, orzeźwiający deser. Wybierz sezonowe smaki, sięgnij po owoce, takie jak truskawki czy maliny.

Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym, owocami i galaretką

Składniki (dla 6 osób):

  • 600 g serka homogenizowanego Rolmlecz (wanilia)
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • ok. 100 g biszkoptów
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 600 ml wody
  • 350 g malin

Przygotowanie:

Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy na niej biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250ml), natomiast malinową w 350 ml, odstawiamy na kilkanaście minut do wystygnięcia. Ważne jest by były chłodne, ale wciąż płynne. W tym czasie przygotowujemy serowy krem - ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy do niej serek homogenizowany. Po połączeniu mieszamy masę z galaretką krystaliczną. Tak powstały krem przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny i zalewamy je wystudzoną galaretką malinową. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na kilka godzin.

Więcej pysznych, prostych, ale zaskakujących przepisów na słodki weekend znajdziesz na: https://najlepszewkuchni.pl/.