Angostura Global Cocktail Challenge 2020

Angostura Global Cocktail Challenge 2020

Angostura Global Cocktail Challenge 2020 to konkurs, który zgromadził w Krakowie najlepszych barmanów z całej Europy. Po intensywnych zmaganiach okazało się, że zwycięzcą mistrzostw europejskich jest Mike Jordhoy z Francji. Sukces w europejskich mistrzostwach zorganizowanych przez MV Poland otwiera zwycięzcy drogę do światowych finałów na Trynidadzie i Tobago.

Europejskie finały Angostura Global Cocktail Challenge 2020 w Krakowie odbyły się we czwartek 9 września.

Arūnas Rokas, dyrektor generalny firmy dystrybucyjnej MV Poland, która zorganizowała europejskie finały, uważa, że wybór Krakowa jako miasta konkursu Angostura Global Cocktail Challenge 2020 to kolejny dowód mocnej pozycji rynkowej Polski.

„Skoro słynna na całym świecie marka Angostura wykazała zainteresowanie Polską, to oznacza, że jesteśmy obecnie znaczącym graczem na rynku europejskim, znanym nie tylko z wyników i kompetencji, ale też kultury spożywania trunków. Możliwość organizacji finałów europejskich Angostura Global Cocktail Challenge 2020 to nie tylko ogromne wyróżnienie, ale i wielka odpowiedzialność. Cieszymy się, że w trakcie mistrzostw udało się nam wykazać najwyższą jakością pracy” — powiedział Arūnas Rokas.

W krakowskich mistrzostwach uczestniczyło łącznie 10 barmanów z różnych krajów Europy, w tym z Włoch, Hiszpanii, Austrii, Grecji, Litwy, Rosji i Białorusi.

Podczas mistrzostw musieli wykazać się biegłością w mieszaniu dwóch rodzajów koktajli w ciągu 7 minut — jeden z nich musiał zawierać wybrany rum Angostura, a drugi likier Amaro di Angostura. Oba te napoje wywodzą się z Trynidadu i Tobago na południowych Karaibach.

Oprócz mieszania koktajli barmani musieli komentować nawzajem swoją pracę przed jury i objaśniać subtelne właściwości używanych trunków Angostury, a także odpowiedzieć na dwa pytania: co konkretnie wnoszą napoje Angostury do smaku tych drinków i skąd czerpali inspirację do ich tworzenia.

Wszystkich uczestników oceniała międzynarodowa komisja profesjonalistów powołana przez MV Poland. W skład jury weszli Tomek Małek, jeden z najsłynniejszych barmanów w Polsce i przedstawiciel coctailbaru The Roots oraz Flair Factory, Danil Nevsky, a także Eddi Rudzinskas reprezentujący światową firmę Cocktail 4 You.

Sędziowie przyznawali barmanom punkty na podstawie kilku kryteriów: smaku i wyglądu koktajlu, posmaku Angostury, odpowiedzi na pytania, wizerunku i stylu wybranego do prezentacji, znajomości marki Angostura i innych. Maksymalnie barmani mogli uzyskać 150 punktów.

Na podstawie podsumowania ocen komisji szybko okazało się, że największą biegłością na europejskich finałach Angostura Global Cocktail Challenge 2020 w Krakowie może się pochwalić Mike Jordhoy z Francji. Sędziowie byli pod wrażeniem jego kreatywności, kunsztu i techniki, a także wiedzy i wyglądu koktajlu.

Mike Jordhoy uzyskał nie tylko nagrodę pieniężną w wysokości 2500 USD, ale też bilet do uczestnictwa w finałach Angostura Global Cocktail Challenge 2020 na Trynidadzie i Tobago, które odbeda się 23 lutego 2020 r. Udział w nich wezmą zwycięzcy regionalnych mistrzostw z Azji, Wielkiej Brytanii, USA, Australii, Nowej Zelandii, Afryki, Ameryki Południowej, Karaibów, Kanady i Europy.

Zwycięzca ogólnoświatowych finałów otrzyma w nagrodę 10 000 USD oraz tytuł Globalnego Ambasadora Marki Angostura na dwa lata