Kufel piwa za 3,50 zł ? Tak, to możliwe!

Kufel piwa za 3,50 zł ? Tak, to możliwe!

8, 12, a nawet 16 zł! Tak, tyle czasem trzeba zapłacić, żeby napić się piwa
w Warszawie. 
Ale jest miejsce, gdzie serwowane jest dobre piwo w dobrej cenie.

Piwo w restauracji za 3,50 zł? Niewiarygodne? A jednak prawdziwe. Za tyle można wypić 0.4 l oryginalnego, czeskiego piwa Kozel w restauracji Podwale 25 w Warszawie. Co więcej, kiedy w lipcu 2001 roku otwierano restaurację, kufel piwa o takiej samej pojemności kosztował tu 3 zł, czyli przez 18 lat zdrożał tylko o 17%. Można powiedzieć, że dla smakoszy piwa czas w restauracji Podwale 25 się zatrzymał, bo w tym samym okresie ceny innych produktów szybowały w górę. Na przykład  cena benzyny wzrosła o ok. 70% , kostki masła o 140%, a paczki papierosów aż o 230%.

18 lat temu mniej zarabialiśmy, dlatego za przeciętne wynagrodzenie wynoszące w  2001 roku 1 503,04 zł netto, gość restauracji Podwale mógł kupić ok. 500 piw, a dziś, kiedy średnia krajowa wynosi netto 3 623 zł – ok. 1035.

Ale nie samym piwem człowiek żyje. Podwale 25  kusi również dobrym jedzeniem. Zgodnie ze znajdującym się tu na ścianie starym porzekadłem „Kto pije i pojada, dobrze mu się układa”, do piwa warto w Podwalu 25 zamówić np. deskę wiejskich kiełbas i mięs pieczonych. Restauracja jest znana z ogromnych sznycli wiedeńskich, gotowanych w rosole lub pieczonych w piecu golonek, pieczonych kurczaków i wielu innych tradycyjnych potraw, które zaspokajają wymagania największych głodomorów i smakoszy.

Podwale 25 jest miejscem jedynym w swoim rodzaju, autentycznym, oryginalnym, gdzie w niezapomnianej biesiadnej atmosferze można dobrze zjeść i napić się dobrego piwa w dobrej cenie.