Wiosenne kolory na talerzu?

Wiosenne kolory na talerzu?

Za co kochamy wiosnę? Za piękną pogodę, spotkania z przyjaciółmi przy grillu oraz pyszne kolorowe warzywa i owoce. Tak, maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

Mogą być one zarówno zdrowym śniadaniem, pożywnym obiadem, jak i lekką kolacją. Są niezwykle sycące, ale i uniwersalne – dzięki wykorzystaniu kolorowych warzyw będą prezentować się pięknie, pasują niemal na każdą okazję, a co najważniejsze, możecie dodać do nich niemal wszystkie produkty! Uwielbiacie wszelkiego rodzaju mięsa i sery? W takim razie koniecznie sprawdźcie nasze kulinarne pomysły.

1. Sałatka z jajkiem w koszulce (czas przygotowania: 30 min)

Składniki główne:

  • Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • Mix sałat ze szpinakiem
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórek
  • 2 jajka
  • Twardy ser typu Grana Padano
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Składniki na dressing:

  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

2. Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • Kiełbasa (np. grillowa wędzona od JBB Bałdyga)
  • Mieszanka sałat
  • Roszponka
  • Oscypek
  • Uprażony słonecznik

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki musztardy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i grillujemy razem z oscypkiem. Do miski wrzucamy mix sałat, roszponkę, kiełbasę i pokrojonego, zgrillowanego oscypka. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

3. Sałatka z kabanosem (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
  • Roszponka
  • Ser camembert
  • Suszone pomidory
  • Czarne oliwki
  • Zalewa z suszonych pomidorów
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kabanosy, oliwki, suszone pomidory i ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

Brzmi dobrze? Smacznego!