Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście żurku, białej kiełbasy i jajek podawanych na różne sposoby. Czy istnieją przepisy, które z powodzeniem przygotuje każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych? Tak, mamy ich nawet kilka!

Wielkanoc to wesołe, a jednocześnie najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Wszystkim kojarzy się z kolorowym koszyczkiem, malowaniem jajek i barankami. Jest to również świetna okazja do zaskoczenia swoich gości zarówno dekoracją stołu, jak i potrawami przygotowanymi w oryginalny sposób. Szukasz ciekawego przepisu na pyszną białą kiełbasę lub wielkanocny żurek? A może zastanawiasz się jaki farsz najlepiej nada się do gotowanych jajek? Koniecznie sprawdź nasze propozycje!

1. Biała kiełbasa w cieście z konfiturą z cebuli i sosem chrzanowym (czas przygotowania: 50 min)

Składniki główne:

  • 8 białych kiełbasek (np. JBB Bałdyga)
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 cebule
  • Majeranek
  • 1 jajko
  • Masło do podsmażenia
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

Składniki na sos:

  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • 3 łyżki chrzanu
  • Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórkę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Następnie zawijamy ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu zarumienienia (przez około 25 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

2. Jajka faszerowane z indykiem i pieczarkami (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • 50 g fileta wędzonego z indyka (np. JBB Bałdyga)
  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • Kilka łyżek majonezu
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrajamy je na pół i delikatnie wyjmujemy żółtko. Dymki wraz ze szczypiorkiem siekamy, a pieczarki i filet z indyka kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę, szklimy dymkę wraz ze szczypiorkiem, dodajemy pieczarki, indyka i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie studzimy. Żółtka rozcieramy widelcem, łączymy z podsmażonym farszem i dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Połówki jajek obficie napełniamy farszem.

3. Żurek z białą kiełbasą (czas przygotowania: 50 min)

Składniki:

  • 3-4 kawałki białej kiełbasy (np. extra JBB Bałdyga)
  • 300 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • ½ l zakwasu na żur
  • ½ szklanki śmietany słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 jajek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • Majeranek
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie studzimy mięso i kroimy w dowolne kawałki. Śmietanę mieszamy z mięsem, a do wywaru dodajemy zakwas. Na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżym koperkiem.