Świąteczne przepisy dla małych i dużych!

Świąteczne przepisy dla małych i dużych!

Boże Narodzenie to jedne z najbardziej wyczekiwanych Świąt w roku, zwłaszcza przez dzieci. Nic w tym dziwnego – wspólne ubieranie choinki, wypatrywanie pierwszej Gwiazdki i przybycie Mikołaja oraz rozpakowywanie prezentów. Boże Narodzenie to z pewnością magiczny czas. Czy da się umilić go jeszcze bardziej? Oczywiście, tworząc iście świąteczne przekąski!

Ryba po grecku, karp, czerwony barszcz z uszkami czy makowiec to tradycyjne bożonarodzeniowe dania, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zastanawialiście się jednak kiedyś czy smakują one Waszym pociechom? Dzieci to prawdziwi kulinarni znawcy, dlatego wszystkie potrawy muszą zachwycać nie tylko smakiem, ale również efektownym wykonaniem. Sprawcie, aby ta Gwiazdka była niezapomniana dla wszystkich, przygotowując przepyszne choinki, bałwanki oraz mikołajowe babeczki. Proste przepisy znajdziecie poniżej!

1.Tortillowe choinki (czas przygotowania: 5 min)

  • Parówki (np. dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Tortilla pełnoziarnista
  • Paluszki solone
  • Czerwona papryka
  • Dojrzałe awokado (delikatnie miękkie)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy awokado, a następnie delikatnie przekrajamy je na pół i wyciągamy pestkę. Jedną połowę rozgniatamy widelcem, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą pastą smarujemy tortillę i wycinamy z niej trójkąciki. Wykrajamy w nich dziurkę, aby łatwiej było wbić solonego paluszka. Następie kroimy w drobną kostkę czerwoną paprykę, a parówki w cienkie plasterki. Nakładamy na wierzch choinek tworząc z nich czerwony łańcuch i bombki.

2.Bałwanki (czas przygotowania: 3 min)

Składniki:

  • Kiełbasa (np. góralska JBB Bałdyga)
  • Mini mozzarella
  • Czarne oliwki
  • Czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Każdy bałwanek składa się z trzech mini mozzarelli oraz dwóch plasterków kiełbasy. Wszystkie części bałwanka nadziewamy na wykałaczki. Spód mini mozzarelli obcinamy w taki sposób, aby powstała figurka mogła stać. Oczy i guziki robimy z czarnych oliwek (które zostały wcześniej bardzo drobno pokrojone), a nos z czerwonej papryki.

3.Mikołajowe babeczki (czas przygotowania: 40 min)

Składniki suche:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli

Składniki mokre:

  • 1 jajko (roztrzepane)
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki ketchupu (4 łyżki stołowe)

     Składniki na buzię:

  • Salami (np. rogal JBB Bałdyga)
  • Serek śmietankowy do smarowania
  • Czarne oliwki
  • Ketchup

Sposób przygotowania:

W jednej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki suche, a w drugiej mokre. Do suchych składników powoli dodajemy składniki mokre i wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wlewamy do wcześniej posmarowanej masłem formy. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Powstałe muffinki wyciągamy do ostygnięcia, odcinamy górę i lekko nacinamy, aby włożyć plasterek salami. Brodę wykonujemy z serka śmietankowego przeciśniętego przez szprycę cukierniczą. Na koniec robimy oczy z czarnych oliwek, a nos z ketchupu.

Wesołych Świąt!