Andrzejkowe party – kulinarne przepisy na udaną imprezę

Andrzejkowe party – kulinarne przepisy na udaną imprezę

Obchodzone z 29 na 30 listopada popularne Andrzejki posiadają bogatą tradycję. Dawniej podczas tej nocy dziewczęta wróżyły, by poznać imię swojego przyszłego wybranka. Dziś wróżby traktujemy z przymrużeniem oka i skupiamy się przede wszystkim na tym, by dobrze się bawić. By impreza była udana, nie można zapomnieć o sycących potrawach. Sprawdźcie, jakie smakołyki zawrzeć w swoim andrzejkowym menu.

Andrzejki – jak to się zaczęło?

Andrzejki to magiczny wieczór wróżb i doskonała okazja na zorganizowanie hucznej zabawy przed adwentem. Dlaczego akurat w tę noc? Dawniej wierzono, że właśnie w wigilię imienin św. Andrzeja na ziemię powracają duchy, które mogą uchylić rąbka tajemnicy o naszej przyszłości. To właśnie dlatego dawniej wróżyły sobie tylko niezamężne dziewczyny. Wszystko po to, by poznać tożsamość swojego przyszłego męża. Początkowo andrzejki traktowano bardzo poważnie, a wróżby odprawiano w osamotnieniu i indywidualnie. Z czasem przybrały formę zabawy w większym gronie.

Przekąski to podstawa

Podczas imprezy idealnie sprawdzi się szwedzki stół. Dzięki temu goście pochłonięci zabawą w każdym momencie będą mogli skosztować serwowanych dań. Planując andrzejkowe menu najlepiej uwzględnić w nim proste i szybkie przekąski, które można jeść palcami – oszczędzi nam to używania dużej ilości naczyń, a gościom nie przeszkodzi w zabawie. Warto zadbać również o jedno ciepłe danie, które wkomponuje się w ideę szwedzkiego stołu. Można postawić na zrobienie własnoręcznie pozycji z naszego menu od początku do końca lub postawić na gotowe rozwiązania takie jak skrzydełka pieczone czy polędwiczki panierowane marki Konspol.   

Danie na ciepło: wiejski kociołek z batatami

Składniki:

  • 400 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
  • 1 duża cebula
  • 4 bataty
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kiełbasę śląską z kurczaka firmy Konspol kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy wodę, pokrojoną w małe słupki paprykę oraz pokrojone w kostkę bataty. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.  

Sałatka z polędwiczkami, borówkami i migdałami

Składniki:

  • 1 opakowanie polędwiczek panierowanych z kurczaka firmy Konspol
  • 250 g roszponki i rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść borówek amerykańskich
  • garść migdałów
  • 250 g sera feta
  • kilka liści czerwonej kapusty
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Polędwiczki z kurczaka podpiekamy na patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w kawałki. Roszponkę, rukolę, liście czerwonej kapusty płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe w połówki, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Na koniec dorzucamy garść borówek i migdałów, doprawiamy pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny z odrobiną cukru.

 

Pieczone skrzydełka z imbirową nutą

Składniki:

  • 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ziarna świeżego pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, ziarna świeżego pieprzu. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.

Smacznego!