To nie czarna magia. Krótki przewodnik po czarnej herbacie

To nie czarna magia. Krótki przewodnik po czarnej herbacie

Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku!

Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej czarna odmiana. Powodów jest wiele - od prozaicznych (czarna herbata dużo dłużej utrzymuje smak i aromat, niż delikatniejsza zielona) po romantyczne - jej smak najlepiej komplementuje uwielbiane na Zachodzie słodkie i kremowe śniadania, desery oraz podwieczorki. Niezależnie od tego, czy nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznego naparu, czy obowiązkowo popijasz obiad kubkiem herbaty, jedno jest pewne – zawsze znajdziesz ją w swojej kuchni. Czym więc kierować się, uzupełniając jej zapas? Jak odróżnić od siebie rozmaite rodzaje czarnej herbaty? Dowiedz się więcej od ekspertów Ahmad Tea London.

Wszystkie odcienie czerni

Choć czarna herbata pochodzi z tej samej rośliny, co zielona i biała, jej wygląd i smak ulegają zmianie dzięki procesowi utleniania. To wtedy liście zmieniają kolor na brązowawy, czarny lub nawet lekko niebieskawy. Napar, który z nich powstaje, ma zwykle ciepły, bursztynowy kolor, stąd w Chinach czarną herbatę nazywa się… czerwoną. Poszczególne jej rodzaje podzielić można ze względu na kraj i region ich pochodzenia, oraz – w przypadku mieszanek – z uwagi na rozmaite dodatki. Największą popularnością cieszą się herbaty pochodzące z Chin, Indii i Sri Lanki.

Yunnan

Dobrej jakości herbata Yunnan wyróżnia się delikatnym, słodkawym aromatem. Ta pochodząca z Chin odmiana potrafi zachwycić nutami czekolady i słodu. Pełna niuansów, świetnie nadaje się do picia bez dodatków. Region, z którego pochodzi, słynie z fermentowanej herbaty pu-erh, stąd i w herbacie Yunnan wyczuć można charakterystyczne dla tej odmiany ziemiste aromaty.

Darjeeling

Nazywana „szampanem wśród herbat”, ta pochodząca z Indii odmiana to jedna z najsłynniejszych herbat na świecie. Odpowiednio przyrządzona, herbata Darjeeling cieszy zmysły owocowymi i kwiatowymi nutami smakowymi, przyrównywanymi do aromatu deserowego wina. Jej smak zależy od pory zbioru - wiosenna będzie bardziej zielona, o roślinnym posmaku, a późniejsza będzie słodsza i owocowa. W przeciwieństwie do bardziej zdecydowanych w smaku odmian, herbata Darjeeling najlepiej smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

Ceylon

Pochodząca ze Sri Lanki herbata cejlońska jest mocna i intensywna. W jej bogatym smaku poczuć można nutkę czekolady. Herbata Ceylon posiada charakterystyczne długie, wąskie i lekko poskręcane listki. Sri Lanka to mała wyspa, ale zróżnicowana pod względem terenu. Dzięki temu w tak małym regionie można wyhodować wiele różnych odmian herbaty. Klasyczna herbata cejlońska świetnie przyjmuje dodatki takie, jak mleko czy cukier, a także doskonale nadaje się do przyrządzania mrożonych herbat.

Assam

Herbata Assam ma piękny, jasny kolor i lekko słodowy smak. Ta indyjska odmiana bardzo często wykorzystywana jest w klasycznych mieszankach, takich jak herbata English Breakfast, gdyż idealnie nadaje się do codziennego spożycia. Ponieważ sama z siebie jest intensywna i rześka, lubi towarzystwo cukru i mleka – idealnie będzie wtedy pasować do słodkiego podwieczorku.

Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty?

Aby w pełni obudzić walory smakowe wybranej czarnej herbaty, wystarczy zastosować prostą regułę: jedna łyżeczka herbaty na kubek (230 ml) wody w temperaturze 95-100 stopni. Czas parzenia waha się od dwóch do sześciu minut, w zależności od gustu i upodobań. Przyjmuje się, że delikatne odmiany, takie jak Darjeeling, wymagają krótkiego parzenia. Niezależnie od pochodzenia, czarna herbata najlepiej smakuje z naczyń szklanych lub ceramicznych.