KTÓRĄ KUCHNIĘ WYBIERZESZ – PERUWIAŃSKĄ, KUBAŃSKĄ CZY BRAZYLIJSKĄ?

KTÓRĄ KUCHNIĘ WYBIERZESZ – PERUWIAŃSKĄ, KUBAŃSKĄ CZY BRAZYLIJSKĄ?

Dość gotowania wciąż tego samego! Odkryj wspaniałe dania z różnych stron świata. Zaskocz rodzinę
i znajomych potrawami jakie zjedliby w Peru, na Kubie czy w Brazylii. Nie musisz martwić się o przepis czy składniki. Wszystko dostarczy ci Cookingbox.pl, a ty po prostu gotuj!

Arroz con pollo peruano, ryż z kurczakiem po peruwiańsku

To osobliwe i znane w całej Ameryce Południowej danie jest pochodną Arroz del pato (ryż z kaczką, peruwiańskiej potrawy pochodzącej z Chiclayo-Peru). Kaczkę zastąpiono kurczakiem, gdyż było to tańsze mięso.

Jest to danie nie tylko przygotowywane w Peru, ale znane w prawie całej Ameryce Łacińskiej, które potrafi naprawdę zachwycić. W każdym z krajów i w każdym regionie, danie te jest przygotowywane inaczej, urozmaicone innymi składnikami, dlatego dobrze jest podkreślić pochodzenie przepisu. Wersja peruwiańska, którą możesz teraz przygotować w swoim domu jest wyjątkowo pyszna!

Sandwich cubano, czyli kubańska kanapka

Sandwich cubano to kanapka, której historia zaczyna się na karaibskiej wyspie, ale która została spopularyzowana na Florydzie, gdzie jest jedną ze specjalności od początku XX wieku. Składa się z pieczeni wieprzowej, szynki, ogórków konserwowych, sera i musztardy. Brzmi pospolicie, ale uwaga, ta kanapka może wznieść wasze kubki smakowe na wyżyny pyszności! Kwintesencją jej smaku jest marynowane mięso wieprzowe, które jest wyśmienite, wszystko zapiekane w opiekaczu lub w piekarniku, sprawia, że mieszają się smaki, a sam sandwich jest urzekająco chrupiący. Ci z Was, którzy mieli okazję obejrzeć „Chef”, film Jona Favreau (2014), ukazujący miłość do jedzenia, z pewnością pamiętają scenę, w której protagonista przygotowywał kanapkę dla swojego syna. Była to właśnie kanapka kubańska! Wypróbujcie ją, a Wasi goście się w niej zakochają!

Brazylijskie naleśniki z tapioki z grzybami i cukinią

Tapioka to typowy składnik prosto z Ameryki Południowej, bardzo popularny w Brazylii i północnej Argentynie. Tapioka, znana również jako maniok, jest idealna do przygotowywania bardzo odżywczych babeczek i naleśników na bazie wytwarzanej z niej mączki skrobiowej. Uważana za fundamentalny składnik rdzennych Indian, przez co była uznawana za jedzenie typowe dla najbiedniejszych, natomiast kilka lat temu, czyli właściwie dopiero niedawno, została odkryta przez brazylijskich szefów kuchni, którzy przekształcili ją w popularne danie w barach i restauracjach gourmet. I tak, aby zadowolić wymagających klientów, wymyślili tę nową wersję tradycyjnych naleśników z latynoamerykańskim akcentem, które obecnie cieszą się ogromną popularnością. Tapioka spełnia wymagania nowoczesnej kuchni, to produkt bezglutenowy, zawiera lekkostrawne węglowodany, niewiele białka, zerową ilość cholesterolu, jest hipoalergiczna i sama w sobie, pozbawiona smaku, natomiast w połączeniu z innymi składnikami tworzy niezwykle smaczną i odżywczą przekąskę. Teraz możesz z łatwością włączyć ją do swojej kuchni!

Wszystkie składniki na dania dostępne wraz z przepisami na Cookingbox.pl