Sezon na karkówkę

Sezon na karkówkę

Nadszedł maj, a wraz z nim rodzinne wyjazdy, pikniki i grille. Większość z nas czeka na to cały rok. Jaki jest przepis na grilla idealnego? Oczywiście pyszne jedzenie i zgrane towarzystwo! Węgiel pod pachę, szczypce do mięsa w dłoń… sezon na karkówkę uważamy za rozpoczęty!

Jak przygotować się do przyjęcia na świeżym powietrzu?

Na grillu czy pikniku najważniejsze jest pyszne jedzenie, dlatego już dzień wcześniej rozpocznij przygotowania. Wybierając mięso zwróć uwagę, aby było ono świeże. Jego powierzchnia powinna być śliska i sprężysta, zapach neutralny, a kolor czerwony bądź różowy. Niekorzystna jest zbyt duża ilość tłuszczu, żyłek czy zgrubień na powierzchni - potrafią być wyjątkowo uciążliwe i zepsuć smak gotowej potrawy.

Stek czy filet będzie smakował wyśmienicie, jeżeli uprzednio go zamarynujesz - najlepiej przez całą noc lub co najmniej 6 h, dzięki czemu zyskają intensywny aromat oraz pożądaną kruchość. Marynatę możesz wykonać na kilka sposobów. Jedną z najbardziej popularnych jest wersja musztardowa, jogurtowo-czosnkowa czy z dodatkiem cytryny. Jeżeli lubisz słodkie smaki wybierz tę na bazie miodu, sosu sojowego i przypraw takich jak np. słodka papryka. Dla amatorów ostrych dań idealny zaś będzie dodatek chilli.

Marynatę czy sos do sałatki szybko i bez trudu przygotujesz za pomocą shakera do dressingów marki Leifheit. W odróżnieniu od większości shakerów ten wyposażony jest w dzióbek zapobiegający kapaniu - na pewno nic się nie rozleje. Nadrukowana miarka umożliwia szybkie odmierzenie odpowiedniej ilości składników, dzięki czemu przygotowywanie sosu to czysta przyjemność.

Zadbaj o klimat

Przyjęcie to nie tylko doskonałe jedzenie, ale również atmosfera. W czasie, gdy mięso nabiera smaku, Ty zajmij się przygotowaniem ogrodu, tarasu czy balkonu na przyjęcie gości. Niech będzie naprawdę wyjątkowo! Stół przykryj kolorowym obrusem – najlepiej plamoodpornym. Przestrzeń na nim udekoruj świeżymi kwiatami, serwetami, świecami czy nastrojowymi lampionami. Zadbaj  o odpowiednią zastawę. Możesz zdecydować się na tradycyjne, szklane talerze lub w wersji casual - wykonane z plastiku lub papieru.

Grillowe niezbędniki

Do grillowania z pewnością przyda się widelec do mięsa i szczypce kuchenne marki Leifheit. Pewnie leżą w dłoni, zapewniając swobodę i precyzję ruchów, co sprawia, że z łatwością przekręcisz nawet cienkie plasterki cukinii czy cebuli. Co więcej, dzięki długim rączkom nie straszna Ci będzie wysoka temperatura rozżarzonych węgli.

Jeżeli jesteś wielbicielem steków to z pewnością wiesz, że niezwykle trudno jest go tak wysmażyć, aby z wierzchu był zarumieniony, a w środku delikatnie różowy. Z cyfrowym termometrem kuchennym Leifheit to już nie problem! Wystarczy zanurzyć długi czujnik ze stali szlachetnej w produkcie, aby dowiedzieć się czy danie jest już gotowe. To niezwykle wygodne i szybkie rozwiązanie. Zakres pomiaru temperatury wynosi 245 stopni: od -45 do +200°C z dokładnością do 0,1°C.

Może sałatkę…?

Na grillu nie może także zabraknąć świeżych warzyw. Świetnym uzupełnieniem mięsnych dań będzie sałatka grecka, którą przygotujesz w kilka chwil! Wystarczy do opłukanych liści sałaty dodać pokrojone pomidory, ogórki, paprykę, oliwki, ser feta oraz przyprawy, a pyszna sałatka będzie już gotowa.

Czasem jednak przygotowując sałatę zapominamy o odpowiednim jej osuszeniu, co sprawia, że gotowa potrawa szybciej traci apetyczny wygląd. Zapobiec temu może wirówka do sałaty Trend marki Leifheit. Wystarczy zablokować pokrywę, przekręcić korbę w lewo lub w prawo i wylać nadmiar wody przez praktyczne otwory w pokrywie.

Ciekawym dodatkiem do dania mięsnego mogą być również grillowane warzywa. Wypróbuj cukinię, marchew czy kolby kukurydzy z solą i masłem. Daj się porwać wyobraźni i wypróbuj nowe smaki! Może szaszłyki z pieczarkami i krewetkami? Smacznego!

 

www.leifheitsklep.pl