Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego

Pesto – nowa gwiazda sezonu grillowego

Długi weekend majowy to dla wielu inauguracja sezonu grillowego. Jak sprawić by dania z grilla były smaczne a przy tym lekkie i zdrowe? Podpowiadamy.

Wspólne grillowanie w gronie rodziny i przyjaciół to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu w naszym kraju. Na szczęście dbanie o zdrowie i smukłą sylwetkę również staje się powszechne a nawet modne. Coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na jakość pożywienia oraz poszukuje alternatywy dla tłustej i ciężkostrawnej kiełbasy, która do tej pory królowała na polskich piknikach.

Niezawodnym sposobem na pyszne dania z grilla jest zastosowanie pesto, które w polskich kuchniach dotychczas używane było niemal wyłacznie jako dodatek do dań makaronowch. Najwyższy czas by zacząć podpatrywać inne kraje europejskie, w których pesto wykorzystywane jest na bardzo wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie mięs, ryb owoców morza oraz warzyw na grilla.

Warto zwrócić uwagę na aromatyczne sosy marki Barilla: Pesto Genovese, Pesto Rosso i Pesto Pomodori Secchi. Każde z nich sporządzone zostało zgodnie z orginalną włoską recepturą, z najwyższej jakości składników. Mają prawdziwie domowy smak z uwagi na brak konserwantów i sztucznych dodatków.

Oto kilka inspiracji na lekkie i zdrowe dania z grilla.

Śródziemnomorski burger z kurczaka

Składniki (dla 4 osób)

  • 4 filety z piersi kurczaka po 160 g
  • 4 bułki ciabatta
  • 1 słoik Barilla Pesto alla Genovese
  • 60 g rukoli
  • 2 pomidory
  • ½ ogórka
  • 2 kule sera mozzarella
  • 1 czerwona cebula
  • Sól, świeży pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pomidory, ogórek i ser mozzarella pokroić w plastry.  Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.
  • Ciabattę przekroić na pół i przypiec krótko na grillu od wewnętrznej strony.  Filety z piersi kurczaka grillować po obu stronach przez 6-7 minut.  Potem doprawić solą i pieprzem.
  • Każdy spód bułki posmarować Barilla Pesto alla Genovese. Ułożyć na nich rukolę, 2-3 plasterki pomidora i 2 plasterki sera mozzarella. 
  • Ser mozzarella posmarować Barilla Pesto alla Genovese. 
  • Położyć pierś z kurczaka, a następnie przykryć jedną warstwą plasterków ogórka i krążków cebuli.  Górne połówki bułek posmarować cienko BarillaPesto alla Genovese i nałożyć na już przygotowane spody.                                  

Grillowana pierś z kurczaka z Pesto alla Genovese na sałacie szpinakowej

Składniki (dla 4 osób)

Sałatka

  • 4 filety z piersi kurczaka ok. 180 g
  • ½ słoika Barilla Pesto alla Genovese
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 8 plastrów pancetty
  • 80 g pistacji solonych

Dressing

8 łyżek stołowych oliwy z oliwek

  • 2 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
  • Sok i otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • Sól, świeży pieprz

Sposób przygotowania:

  • Filety z piersi kurczaka posmarować Barilla Pesto alla Genovese, umieścić w woreczku do zamrażania i marynować przez noc w lodówce. Z rana wyjąć, żeby filety osiągnęły temperaturę pokojową.
  • Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Pistacje posiekać drobno.
  • Pancettę ułożyć na tackach i grillować do uzyskania efektu chrupkości. Odstawić do ostygnięcia i podzielić na małe kawałki.
  • Przyrządzić dressing mieszając oliwę z oliwek, biały ocet balsamiczny, sok, otartą skórkę cytryny, musztardę i miód.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Filety z pesto grillować po obu stronach przez ok. 7 minut. 
  • Liście szpinaku i rzodkiewki włożyć do miseczki. Podlać dressingiem i dodać pistacje.
  • Grillowane filety posmarować świeżym pesto, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Posypać chipsami z pancetty.