Amerykańskie pancakes z kremem sezamowym

Amerykańskie pancakes z kremem sezamowym

Jeśli lubimy potrawy w słodkim wydaniu, to warto spróbować amerykańskich placuszków pancakes. To bardziej puszysta wersja polskich naleśników, która sprawdzi się jako posiłek o każdej porze dnia. Pancakes świetnie smakują w połączeniu z kremem sezamowym, pochodzącym z kuchni orientalnej.

Pancakes to popularne, amerykańskie placuszki, które najczęściej serwuje się w połączeniu z sosem klonowym. Potrawa ta, w nieco urozmaiconym wydaniu, przyjęła się również w Polsce. Możemy podawać ją na różne sposoby: z dżemem, miodem czy orzechami. Doskonale komponuje się także z orientalnym, sezamowym kremem Sezamella.

Pancakes z czekoladowym kremem sezamowym i owocami (przepis na 8 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Dodatki:

  • 8 łyżek kremu Sezamella o smaku czekoladowym marki Jasmeen
  • 1 opakowanie borówek amerykańskich (lub innych ulubionych owoców)
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto, które za pomocą blendera dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie rozgrzewamy na patelni olej, na który wlewamy ciasto. Smażymy średniej wielkości placki. Gotowe pancakes smarujemy grubą warstwą kremu Sezamella i dekorujemy ulubionymi owocami, np. amerykańskimi borówkami.

Czekoladowy krem Sezamella marki Jasmeen można kupić na stronie: www.sklep.smacznego.pl

Smacznego!